viernes, 29 de febrero de 2008

El Defensor del Poble veu anomalies en les mesures ambientals del TAV a Bàscara

Reproduim aquesta notícia de Mar Vicente difosa pel Centre de la Sostenibilitat:

El Defensor del Poble veu possibles irregularitats en les mesures ambientals al pas del TAV per Bàscara, arran d'una queixa de Defensem el Territori, que denuncia que s'ha incomplert la declaració d'impacte ambiental en aquest tram. Entre les anomalies, l'oficina d'Enrique Múgica veu que no s'ha evitat la fragmentació del territori per no haver aprofitat el corredor de l'AP-7 i l'N-II, i que no s'ha avaluat l'impacte sobre el conjunt històric de Bàscara. Per això, ha demanat documentació als ministeris de Foment i Medi Ambient. A part, ahir es va posar en marxa la línia del TAV que uneix Madrid i Barcelona.
L'oficina del Defensor del Poble ha remès una carta a l'entitat Defensem el Territori, que està en contra del traçat del TAV, en què li dóna la raó en part de les queixes que li va fer arribar. En concret són vuit punts que el defensor considera que «mereixen una indagació» i que «hi ha motius» per actuar. Entre aquests, hi ha «possibles incompliments» de la declaració d'impacte ambiental perquè no s'ha evitat la fragmentació del territori, perquè no s'ha evitat que s'extregui o s'acumuli grava en zones d'alt valor agrícola, perquè no s'han adoptat mesures per reintroduir la llúdriga al riu Fluvià, perquè no s'ha aportat la documentació d'impacte ambiental abans de començar les obres i perquè falta l'estudi de corredors de fauna. A part, també considera que no s'ha avaluat l'impacte que tindrà el pas del TAV a menys de cent metres del nucli de Bàscara i sobre la riera Cassinyola, i tampoc s'ha fet l'avaluació de l'impacte dels abocadors.
El defensor, en canvi, assegura que no pot investigar sobre el recurs contenciós administratiu presentat per Defensem el Territori, tot i que es mirarà «els retards indeguts».
Des de la plataforma Defensem el Territori s'ha valorat positivament la decisió del defensor i asseguren: «És tota una institució qui es planteja l'incompliment de la declaració d'impacte ambiental de les obres del TAV i es confirma que tenim tota la raó de les nostres reiterades denúncies.» Si es demostra l'incompliment, el Defensor del Poble es podrà limitar a recomanar als ministeris que compleixin les disposicions ambientals.
La plataforma ha tornat a demanar a la ministra de Medi Ambient que s'aturin les obres que ja han començat a Bàscara. «Veiem impotents com les màquines destrossen implacablement el nostre territori», diu.

No hay comentarios: